Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.
 

Rólunk

TÖRTÉNETÜNK

A Dél-Balatoni Kortárs Alkotóműhelyt (új neve: Balaton Art Residency vagy BAR ) első alkalommal 2018-ban szerveztük meg Szóládon egy összművészeti fesztivál partner eseményeként. A kortárs művészet mindkettőnk szívügye, emiatt örültünk, hogy már az első alkotóműhely is nagyon jól sikerült! A résztvevő művészekkel jó kapcsolat alakult ki, és biztattak minket a folytatásra.

2019-ben megalapítottuk a Dél-Balatoni Kortárs Művészeti és Fenntarthatósági Alapítvány, hogy törekvéseinket a kortárs művészek támogatására egy dedikált illetve célzott szervezeti háttérrel folytathassuk. Az alapítvány egyik fő célja az lett, hogy tovább erősítsük a kapcsolatot a hazai, és nemzetközi művészek között, aminek a fő gyűjtőpontja a nyaranta megrendezésre kerülő Balaton Art Residency (BAR). Ahhoz, hogy a BAR minden tehetséges művész számára elérhető legyen – függetlenül anyagi illetve társadalmi helyzettől – az egyik alapelvünk, hogy a kiválasztott művészek minden költségét az alapítvány fedezi.

Az évek során a BAR-on készült alkotásokból egy egyedülálló kortárs művészeti gyűjtemény kezdett el kialakulni, amely betekintést nyújt a régió kortárs művészeti arculatába, amit a jövőben is szeretnénk folyamatosan bővíteni. Célunk, hogy a gyűjteményt mind digitálisan és fizikailag is megtekinthetővé tegyük, és ezáltal közelebb hozzuk a kortárs művészetet mindenki számára. A BAR szervezésében minden évben egyre több tanácsot, és visszajelzést kapunk a művészektől illetve partnereinktől, amit folyamatosan figyelembe veszünk a szervezésnél, és a BAR közép-hosszú távú céljainak kialakításánál is.

Az Alapítvány munkáját egyelőre nagyrész saját forrásból biztosítjuk, de céljaink növekedésével folyamatosan keressük a szakmai illetve a mecénás támogató partnerekkel való együttműködést is. Nagy lehetőség volt az Alapítvány számára, hogy a 2021-2023-as években a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa programsorozat egyik kiemelt művészeti eseménye volt a dél-balatoni régióban.

A Balaton Art Residency-t alapítóként az elmúlt években már külföldről – Ázsiából – szervezzük, mindenben támaszkodva a Magyarországon lévő önkéntesekből és szakmai támogatókból álló professzionális szervező csapatunkra.Azon dolgozunk, hogy a Balaton Art Residency a következő évek során egy magyarországi központtal működő, de elismert régiós (visegrádi országok prioritással) illetve globális művészeti (ázsiai prioritással) gócponttá, szellemi műhellyé váljon.

Örömmel működünk együtt azokkal, akik egyetértenek az alapítvány céljaival, és a kortárs művészetek iránti elhivatottságunkkal!

Horváth Ildikó és Varga Dávid
Alapítók