Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

Balaton Art Residency (BAR)

A kezdeti években csak a magyar művészek között hirdettük meg a programot, de mindvégig egy nemzetközi művészeti műhely létrehozása volt a szemünk előtt. Az Alapítvány 2021-2023 között a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa hivatalos partnerévé vált, ami segítette, hogy további szakmai programokat, és kiállításokat is szervezzünk. A 2022-es évtől kezdődően a BAR a magyar művészeken felül már nemzetközi művészek részvételével került megrendezésre, és rövid időn belül jelentős nemzetközi ismertségre tett szert.

 

Célunk, hogy BAR magas színvonalú szakmai közeget, valamint zavartalan és nyugodt körülményeket biztosítson a jelentkező művészeknek ötleteik megvalósításához. Az elmúlt évek során nagy számú tehetséges magyar és nemzetközi művész alkotott a BAR-on. Minden évben sokszoros túljelentkezés nehezíti meg a független szakmai zsűri feladatát a pályázatot elnyerő művészek kiválasztásában.

A BAR munkáját és a művészek alkotó tevékenységét minden évben egy elismert és sikeres kortárs művészeti mentor segíti. A művészeti mentor segítő és támogató, a művészek saját ötleteinek megvalósításában ad támogatást – amennyiben a művész szeretne élni a lehetőséggel.

 

A BAR kialakításában fontosnak tartjuk a magas minőséget, mind a szervezés, mind a megvalósítás és az edukáció területén. Szeretnénk elérni, hogy művészeink amelett, hogy jól érzik magukat és teret engedhetnek kreativitásuknak, lehetőségük legyen megismerni művésztársaikat, szakmai kapcsolatokat alakíthassanak ki, és akár együttműködhessenek a partnereinkkel, támogatóinkkal is.

2018 óta

megrendeztünk

6

Balaton Art Residency

több mint

350

jelentkező

alkotott

70

művész

Szólád, egy tökéletes hely az alkotáshoz

A BAR helyszíne Szólád, egy kicsivel több mint 500 lakosú település, öt kilométerre a Balaton déli partjától. Ez az idilli környezet tökéletes közeget teremt a szabad alkotáshoz.

Művészeti Mentor 2024

Szabó Klára Petra

Szabó Klára Petra (1981) konceptuális szemléletű festő- és intermediális művész. Munkái többségét az általa létrehozott akvarell sorozatok és az ezekhez készült animációs videóművek alkotják.
Számos önálló- és csoportos kiállítása volt Magyarországon és külföldön, többek között Dél-Koreában és Japánban. Rendszeres résztvevője különböző nemzetközi rezidencia programoknak.
További információk a művészről elérhetőek a honlapján.

Tematika:
Művészeti Rendszerhibák
Mi történik, ha a művészetbe is bekerülnek technikai hibák és rendszerzavarok? Hogyan befolyásolják ezek a hibák és zavarok a művészeti folyamatot és eredményt? Hogyan lehet ezeket a rendellenességeket használni a művészi kreativitás fokozására és új ötletek generálására? Hogyan érvényesíthetjük a hibákat, mint kreatív kifejezőeszközt? A művészetekben gyakran úgy tekintünk a hibákra, mint egyfajta véletlenszerű kudarcokra. Azonban a képzőművészet világában a hiba egy sokkal mélyebb jelentéssel bírhat: inspiráció forrása és kreatív folyamatok meghatározó eleme lehet.

Korábbi Mentorok

Szinyova Gergő (2023)

Szinyova Gergő, 1986-ban született Budapesten. 2010-ben diplomázott a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. Budapesten él, túlél, küzd, henyél és alkot. Egyetemi évei óta aktív szereplője a hazai kortárs közegnek és saját életének. Kiállításai és kortárs vásárokon való szereplései voltak már itthon és külföldön is egyaránt. Budapesten a Kisterem galéria képviseli.

Tematika 1. : Politikai korrektség
Tematika leírás:
Mindenki, mindenki ellen. Minden, minden ellen/mellett. Együtt egymással, egymás ellen, egymás mellett.

Tematika 2. : Öröm és Élvezet
Tematika leírás:
Perszonális öröm és élvezet. Saját előnyre, mindenki kárára / Mindenki előnyére a saját károdra.

Keresztesi Botond (2022)

Keresztesi Botond 1987-ben született a romániai Marosvásárhelyen. Diplomáját a Budapesti Képzőművészeti Egyetemen szerezte 2012-ben.
Budapesten él és alkot. Számos művészeti ösztöndíj nyertese( Krajcsirovits, Derkovits), valamint a nemzetközi kortárs képzőművészeti szcéna aktív szereplője. Műveiben művészettörténeti, valamint popkulturális referenciák ívelnek át virtuális és hétköznapi tereken és tájakon álomszerű virtuális valóságokká kristályosodva, melyekben furcsán ismerős érzése támadhat a nézőnek. Szürreális kompozícióihoz a hagyományos ecsetkezelés mellett különböző mázolási technikákat is haszná

Tematika: Bábu vagy! (Pinocchio-tól Amazon Alexáig)

Tematika leírás:
A téma központi eleme, az antropomorfizált bábu, vagy az 1921-es R.U.R. című drámájában Karel Capek robotnak keresztelt figurája áll. Az őskortól elkezdve a faragott istenségek, bábuk, totemek végigkísérték a művészet történetét. A korai avantgárd, a dada vagy a szürrealizmus kedvelt motívuma, de a bauhaus művészeinek is központi motívuma. A fő kérdés tehát mi történt tulajdonképpen ezzel a kezdetben Istent, később annak képmását ábrázoló faragott bálvánnyal, maszkkal az évszázadok során, majd a huszadik században megteremtődik a robot, mely kezdetben az ember szolgája, majd fokozatosan mindennapi életünk része, majd jelen életünkben testetlen lélek, algoritmus formájában beszélgetünk vele egy headset-en keresztül. Mi a célja tulajdonképpen ennek a megszemélyesítésnek, vagy éppen személytelenítésnek, és tulajdonképpen ki vagy mi Isten avatára.

Batykó Róbert (2021)

Batykó Róbert 2005-ben diplomázott a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán. Festészete elismeréseként 2007-ben megkapta a Strabag-díj alkotói támogatását, 2008 és 2011 között a Derkovits Gyula Ösztöndíjat, 2010-ben jelölték az Aviva Művészeti Díjra, 2011-ben megnyerte a Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat. Hosszabb ideig élt és dolgozott Hollandiában. 2007 óta művei megjelentek az acb Galéria mellett, minden nagyobb magyar intézményben a Ludwig Múzeumtól a Magyar Nemzeti Galérián át a debreceni MODEMig. 2017-ben megkapta Hungary Emerging Díjat, művei New Yorkban és Miamiban is kiállításra kerültek.
2016 óta készít digitális témájú képeket, vonzódik a hard-edge (kemény él) festészeti irányzathoz, mely mértani formákkal és homogén színmezőkkel operál, így az jól passzol bizonyos számítógépes programok vizualitásához. A legújabb művei a fogyasztói társadalmat parodizálják, az absztraháló kollázsok többek közt régi videókazetták és egyéb elektrotechnikai eszközök csomagolásaiból készültek.

Tematika: Festészet a technológia és az információ korában.

Tematika leírás:
Hogyan viszonyulhat a festészet, mint alapvetően analóg műfaj a 21.-ik század kihívásaihoz? A ma élő művészek számára az inspiráció sok esetben a virtuális térből érkezik és gyakran lelhetőek fel popkultúrális utalások a képi motívumok között. Hogyan fordíthatók le ezek az anyagtalan, vagy rendkívül sík felületeken jelentkező látványok a festészet nyelvére? Hogyan gondolhatjuk újra a rajzolás, a formaképzés, a felületképzés vagy a színkeverés metodikáit?
A művésztelepen ezekre a kérdésekre keressük a választ egyfelől gyakorlati úton, másfelől hazai és nemzetközi kortárs festészeti példák bemutatásával.

Kondor Attila (2020)

Kondor Attila 2000-ben diplomázott a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. 1998-ban Barcsay-díjat, 2000-ben Kondor Béla-díjat kapott. 2005-ben részt vett a XI. Delhi Triennálén, Új-Delhiben, Indiában. 2007–2008-ban Római ösztöndíjas. 2016-ban elnyerte a Tornyai-érmet.Képzőművészeti tevékenysége egyfajta gyakorlati filozófia, amelynek legfontosabb inspirálója az a kontemplatív hagyomány, ami a Nyugat és a Kelet bölcseletét időről-időre megújította. Írásait és művészetfilozófiai tanulmányai 1993 óta többek között az Allegro, a Balkon, a Műértő, az Ózon, az Új Művészet folyóiratokban és a Tradíció évkönyvben jelentek meg.
Kondor Attila munkáiban az erős perspektívák, tükrözések, és – a vizek felületének érzékletes ábrázolásával – tükröződések jelennek meg a néző szeme előtt. A múlt idő jelenné válik és kortalanná. Egyedi a festő által használt embernélküli tájábrázolás is, mely eseménytelen mozdulatlanságával gondolkodtat el. Jellemzően plasztikus, axonometrikus alakzatokat ábrázol metafizikus ablakokkal, a klasszikus épületek monokróm háttér előtt helyezkednek el.

Tematika: „Conditio sine qua non” – Az „Elengedhetetlen feltétel”

Tematika leírás:
Mik azok a dolgok, túl a fizikai szükségleteinken, amelyek az élet, az emberi lét
mindenképpen szükséges feltételei?
Hogyan lehet ezeket a képzőművészet eszközeivel megragadni?

Állandó zsűritagok

  1. Horváth Ildikó, Varga Dávid- a BAR alapítói
  2. Kondor Attila- festőművész, animációs filmrendező
  3. Kopeczky Róna- kurátor, művészettörténész, az acb Galéria művészeti vezetője
  4. Kosinsky Richárd- művészettörténész, a KOGART Művészeti Alapítvány művészeti igazgatója
  5. Lenk Zsuzsanna- Vaszary Galéria
  6. Az adott év művészeti mentora

Programok

A BAR során a művészek számára számos programot igyekszünk biztosítani: konzultációs lehetőség a művészeti mentorral, szakmai beszélgetések és előadások a művészekkel, nyílt műhelymunka, közös kiállítás.

Művészeti Mentorok

A BAR során biztosítjuk a művészeknek a lehetőséget – amennyiben szeretnék igénybe venni -, hogy magas szintű szakmai vezetői támogatást kaphassanak egy elismert és sikeres kortárs művésztől. Az elmúlt években Kondor Attila, Batykó Róbert, Keresztesi Botond, és Szinyova Gergő voltak a a BAR művészeti mentorai.
A művészeti mentor segít a művészek szakmai és karrierrel kapcsolatos kérdéseire válaszolni, és személyes szakmai tapasztalattal járulhat hozzá a művészek sikereihez.

Közös programok

A közös programokon való részvétel minden művész számára opcionális. Az elmúlt évek során számos barátság és hosszú távú szakmai kapcsolat alakult ki a tábortűz körül, bográcsozás, vagy egymás szakmai munkásságának a megismerése közben.

Kiállítás

Az alkotómunkát közös csoportos kiállítás zárja, melyen az érdeklődők nem csak a képekkel, de magukkal az alkotókkal is megismerkedhetnek. Mindez tovább erősíti a hazai művészek jobb megismerését, valamint munkájuk elismerését.

Korábbi művészeink

2023

 • Katarina Balunova
 • Németh László
 • Fazekas Dániel
 • Tóth Norbert
 • Ódor Bence István
 • Szlávik Barabara
 • Friedrich Barnabás
 • Kaszás Konrád
 • Juhász Villő
 • Herbert Anikó
 • Zeus Milenko Steven Salas
 • Blazej Rusin
 • Leila Bartell
 • Florence Giuca
 • Kinga Jakabbfy

2022

 • Csatlós Asztrid
 • Dely Dominika
 • Denisa Stefanigova
 • Ferencz Dániel
 • Jose Yumar
 • Katarina Balunova
 • Kun Fruzsina
 • Lázár Kristóf
 • Pakosz Anna
 • Pataki Luca
 • Paulina Łabuz-Tarara
 • Széll Ádám
 • Rónai Viktor Károly
 • Teona Chanishvili
 • Vámos János
 • Katarina Balunova

2021

 • Domokos Berta
 • Gresa Márton
 • Kármán Dániel
 • Koltay Dorottya Szonja
 • Kusnyar Eveline
 • Rónai Viktor Károly
 • Erdős Mária Éva
 • Szepesi Dóra Anna
 • Törteli Lilla
 • Váradi Violetta

2020

 • Balogh Kristóf
 • Donka Péter
 • Lengl Orsolya
 • Horgas Karina
 • Szabó Zsolt
 • Erdős Mária Éva
 • Kovács Máté
 • Süttő Anikó

2019

 • Németh Gábor
 • Bögös András
 • Lengl Orsolya
 • Horgas Karina
 • Szabó Zsolt
 • András Tünde
 • Bánkúti Gergő
 • Guttman Barbara
 • Határ Attila
 • Szabó Beáta
 • Tétényi Gabriella

2018

 • Fazekas Levente
 • Góré Szabina
 • Lengl Orsolya
 • Bögös András
 • Kőrősi Sándor
 • Markó Marcell
 • Tettamanti Ádám
 • Németh Gábor

Jelentkezés BAR 2024

Művészeti Mentor

Szabó Klára Petra
 • Helyszín: Szólád
 • Időpont: 2024. augusztus 5 – augusztus 16. (12 nap)
 • Tematika: „GLITCH IN THE SYSTEM – A hiba és a véletlen szerepe az alkotói folyamatban”

  Művészeti Rendszerhibák: Mi történik, ha a művészetbe is bekerülnek technikai hibák és rendszerzavarok? Hogyan befolyásolják ezek a hibák és zavarok a művészeti folyamatot és eredményt? Hogyan lehet ezeket a rendellenességeket használni a művészi kreativitás fokozására és új ötletek generálására? Hogyan érvényesíthetjük a hibákat, mint kreatív kifejezőeszközt?A művészetekben gyakran úgy tekintünk a hibákra, mint egyfajta véletlenszerű kudarcokra. Azonban a képzőművészet világában a hiba egy sokkal mélyebb jelentéssel bírhat: inspiráció forrása és kreatív folyamatok meghatározó eleme lehet.

 • Részt vehetnek: A pályázatra jelentkezhetnek magyarországi, vagy akár külföldi állampolgársággal rendelkező művészek is. A pályázó művészeknek rendelkezniük kell önálló művészeti tevékenységgel, valamint feltétel, hogy 18. életévüket már betöltötték.
 • Jelentkezési határidő: 2024. június 7. (péntek)
 • Visszajelzés a pályázat sikerességéről: 2024. június 14. (péntek)

PÁLYÁZAT FELTÉTELE:

 1. Alkotó rövid önéletrajza, elérhetőségekkel és a korábbi kiállításaik listájával
 2. Digitális portfólió, amely legalább 5-15 jó minőségű fotókból álló munkát tartalmaz
 3. A megadott témához, kapcsolódó látványterv, munka vázlat, rajz, tervezett alkotások száma és mérete
 4. Az residency-n elkészítendő alkotások terveihez néhány mondatos rövid leírás (nem várunk végleges tervet, inkább inspirációt, kutatási irányt)
 5. Jelentkezési feltételek elfogadása
 6. A létszámkeret 2024-ben maximum 10 művész, amin belül nincs meghatározva, hogy mennyi a magyar és külföldi művészek aránya – a kiválasztás kizárólag a benyújtott pályázati jelentkezés minőségétől függ. A nemzetközi jelentkezők esetén a visegrádi országokból, valamint Ázsiából jelentkező művészek előnyt élveznek.

A pályázók közül a nyerteseket egy független, többek között művészekből és művészettörténészekből álló szakmai zsűri választja ki.

AZ ALAPÍTVÁNY BIZTOSÍTJA: 

 • Szállást, két fős szobákban a residency teljes idejére
 • A residency ideje alatt napi kétszeri étkezést (ebéd, vacsora), vagy ennek megfelelő pénzbeli hozzájárulást (maximum 7,500 forint / fő / nap).
 • Teljes körű anyagköltséget (vászon, keret, festék) a pályázó által benyújtott és elfogadott pályázati terv alapján. A nyertes pályázókkal külön egyeztetve pontosan felmérjük egyéni anyagigényüket.
 • Művészeti Mentorral való konzultáció, és szakmai előadásokon való részvétel.

A RÉSZTVEVŐKTŐL VÁRJUK:

 • Felkészültség és elhivatottság a művész részéről, aki kellő tapasztalattal rendelkezik előre átgondolt terveiket megvalósításához a residency ideje alatt.
 • Alkotónként egy – vagy kettő darab (a leadott és elfogadott munkaterv, valamint a Részvételi Feltételek alapján), a szervezők által választott munkát fel kell ajánlani az Alapítványnak. A kiválasztott alkotások a 2018-ban megalakult, Balaton Art Residency Gyűjtemény részét alkotják.

A BEADOTT PÁLYÁZATI MUNKÁRA VONATKOZÓ JAVASLAT:

 • Javasolt darabszám: minimum 3 darab, maximum 5 darab alkotás
 • Javasolt méret: minimum 50×50 cm vagy egyéb változatai, de jellemzően 100×100 cm-es vagy valamivel akár nagyobb munkák javasoltak

Az értékelési szempontok: a pályázó által benyújtott művek, és tervek minősége, a pályázó szakmai előélete, korábbi kiállításai, művészeti jelenléte.

GYAKORI KÉRDÉSEK:

Az elmúlt évek során számos olyan visszatérő kérdést kaptunk a BAR-ról, amikről úgy gondoltuk, hogy jobb ha összegyűjtjük,így minden jelentkező számára hasznos lehet. Ezek a kérdések és válaszok a Gyakori Kérdések összefoglalóban találhatóak meg.

  Amennyiben valamilyen problémába ütközöl a jelentkezési űrlap kitöltése során, jelentkezésedet elküldheted a jelentkezes2024@balatonartresidency.com e-mail címre.