Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

Dél-Balatoni Kortárs Alkotóműhely és Art Residency

A Dél-Balatoni Kortárs Alkotóműhely és Art Residency az Alapítványunk fő programja, melyet első alkalommal 2018-ban szerveztünk meg. Célunk, hogy az Alkotóműhely és Art Residency magas színvonalú szakmai közeget, valamint zavartalan és nyugodt körülményeket biztosítson a jelentkező művészeknek ötleteik megvalósításához. Az elmúlt évek során közel 70 művész alkotott nálunk nálunk. Minden évben sokszoros túljelentkezés nehezíti meg a független szakmai zsűri feladatát a jelentkezett művészek kiválasztásában.

 

Az Alkotóműhely és Art Residency munkáját és a művészek alkotó tevékenységét egy már elismert, sikeres kortárs művészeti mentor segíti. A művészeti mentor segítő és támogató, a művészek saját ötleteinek megvalósításában segít – amennyiben a művész szeretne élni a lehetőséggel.

A művészek sok esetben az Alkotóműhelyen találkoznak egymással először személyesen. Az Alkotóműhely és Art Residency ideje alatt az alkotás mellett szakmai, valamint közösségi programokat is szervezünk, melyekre az egyes témakörök elismert szakértőit hívjuk el előadónak. Mindemellett közös beszélgetések, tábortűz, akár közös bográcsozás segíti a kikapcsolódást.

 

Az Alkotóműhely és Art Residency kialakításában fontosnak tartjuk a magas minőséget, mind a szervezés, mind a megvalósítás és az edukáció területén. Szeretnénk elérni, hogy művészeink amelett, hogy jól érzik magukat és teret engedhetnek kreativitásuknak, lehetőségük legyen megismerni  hasonló művésztársakat , vagy akár üzleti kapcsolatokat is kialakíthassanak, amely hozzásegítheti őket egy  jövőbeni együttműködéshez a partnereinkkel, támogatóinkkal. 

2018 óta

megrendeztünk

5

alkotóműhelyt

több mint

250

jelentkező

alkotott

70

művész

Szólád, egy tökéletes hely az alkotáshoz

Az Alkotóműhely és Art Residency helyszíne Szólád, egy kicsivel több mint 500 lakosú település, öt kilométerre a Balaton déli partjától. Ez az idilli környezet tökéletes közeget teremt a szabad alkotáshoz.

Művészeti Mentor 2023

Szinyova Gergő, festőművész

Szinyova Gergő, 1986-ban született Budapesten. 2010-ben diplomázott a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. Budapesten él, túlél, küzd, henyél és alkot. Egyetemi évei óta aktív szereplője a hazai kortárs közegnek és saját életének. Kiállításai és kortárs vásárokon való szereplései voltak már itthon és külföldön is egyaránt. Budapesten a Kisterem galéria képviseli.

Tematika 1:
Politikai korrektség
Mindenki, mindenki ellen. Minden, minden ellen/mellett. Együtt egymással, egymás ellen, egymás mellett.

Tematika 2:
Öröm és Élvezet
Perszonális öröm és élvezet. Saját előnyre, mindenki kárára / Mindenki előnyére a saját károdra.

Programok

Az Alkotóműhely és Art Residency során a művészek számára számos programot igyekszünk biztosítani: Mentor támogatás az Alkotóműhely és Art Residency ideje alatt, szakmai beszélgetések és előadások a művészekkel, szórakoztató programok, közös tábortűz és bográcsozás, nyílt műhelymunka, közös kiállítás.

Mentor program

Az Alkotóműhely és Art Residency során biztosítjuk a művészeknek a magas szintű szakmai vezetői támogatást elismert, már sikeres hazai kortárs művész(ek) bevonásával. Az elmúlt években Kondor Attila, Batykó Róbert, és Keresztesi Botond voltak a Művészeti Mentorok. A Művészeti Mentor segít a művészek szakmai és karrierrel kapcsolatos kérdésire válaszolni, és számos tanáccsal járulhatnak hozzá a művészek további sikereihez.

Közös programok

A közös programokon való részvétel minden művész számára opcionális. Az elmúlt évek során számos barátság és hosszú távú szakmai kapcsolat alakult ki a tábortűz körül, bográcsozás, vagy egymás szakmai munkásságának a megismerése közben.

Kiállítás

Az alkotómunkát közös csoportos kiállítás zárja, melyen az érdeklődők nem csak a képekkel, de magukkal az alkotókkal is megismerkedhetnek. Mindez tovább erősíti a hazai művészek jobb megismerését, valamint munkájuk elismerését.

Korábbi művészeink mondták

Jelentkezés Alkotóműhely és Art Residency 2023

Művészeti Mentor

Szinyova Gergő
 • Helyszín: Szólád
 • Időpont: 2023. július 31-augusztus 13. (14 nap)
 • Tematika 1: Politikai korrektség Mindenki, mindenki ellen. Minden, minden ellen/mellett. Együtt egymással, egymás ellen, egymás mellett.
 • Tematika 2: Öröm és Élvezet Perszonális öröm és élvezet. Saját előnyre, mindenki kárára / Mindenki előnyére a saját károdra.
 • Részt vehetnek: A pályázatra jelentkezhetnek magyarországi, vagy akár külföldi állampolgársággal rendelkező művészek is. A pályázó művészeknek rendelkezniük kell önálló művészeti tevékenységgel, valamint feltétel, hogy a 18. életévüket már betöltötték.
 • Jelentkezési határidő: 2023. június 02. (péntek)
 • Visszajelzés a pályázat sikerességéről: 2023. június 09. (péntek)

PÁLYÁZAT FELTÉTELE:

 1. Alkotó rövid önéletrajza, elérhetőségekkel és a korábbi kiállításaik listájával
 2. Digitális portfólió, amely legalább 5-15 jó minőségű fotókból álló munkát tartalmaz
 3. A megadott témához, kapcsolódó látványterv, munka vázlat, rajz, tervezett alkotások száma és mérete
 4. Az alkotóműhelyen elkészítendő alkotások terveihez néhány mondatos rövid leírás (nem várunk végleges tervet, inkább inspirációt, kutatási irányt)
 5. Jelentkezési feltételek elfogadása
 6. A pályázók kiválasztása során 2023-ben a nemzetközi alkotók részéről a Visegrádi országokból jelentkező művészek előnyt élveznek. A külföldi művészek létszáma maximálisan 5 fő lehet, a teljes 15 fős létszám keretből. A hazai művészek számára 10 fős maximális létszámkeret van biztosítva 2023-ben is.

A pályázók közül a nyerteseket egy független, művészekből és művészettörténészekből álló szakmai zsűri választja ki.

AZ ALAPÍTVÁNY BIZTOSÍTJA: 

 • Szállást az alkotóműhely teljes idejére
 • Az alkotóműhely ideje alatt napi kétszeri étkezést (ebéd, vacsora)
 • Teljes körű anyagköltséget (vászon, keret, festék) a pályázó által benyújtott és elfogadott pályázati terv alapján. A nyertes pályázókkal külön egyeztetve pontosan felmérjük egyéni anyagigényüket.
 • Szórakoztató és szakmai programokon való részvételt (borkóstolás, szakmai programok, Balaton látogatás)

A RÉSZTVEVŐKTŐL VÁRJUK:

 • Felkészültség és elhivatottság a művész részéről, aki kellő tapasztalattal rendelkezik előre átgondolt terveiket megvalósításához a művésztelep ideje alatt.
 • Alkotónként egy – vagy kettő (mérettől és az elkészült művek darab számától függően) a művésztelep során készült, a szervezők által választott munkát fel kell ajánlani a szervezőknek. A kiválasztott alkotások a 2018-ban megalakult, Szóládi Művészeti Park és Kortárs Gyűjtemény részét alkotják.

A BEADOTT PÁLYÁZATI MUNKÁRA VONATKOZÓ JAVASLAT:

 • Javasolt darabszám: minimum 3 darab, maximum 5 darab alkotás
 • Javasolt méret: minimum 50×50 cm vagy egyéb változatai, de jellemzően 100×100 cm-es vagy valamivel akár nagyobb munkák javasoltak

Az értékelési szempontok: a pályázó által benyújtott művek, és tervek minősége, a pályázó szakmai előélete.

  Amennyiben valamilyen problémába ütközöl a jelentkezési űrlap kitöltése során, jelentkezésedet elküldheted a jelentkezes2023@balatonartresidency.com e-mail címre.