Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.
 

Céljaink

Balaton Art Residency / Céljaink

01Céljaink

Alapítványunk fő célkitűzése a kortárs művészek támogatása és a kortárs művészeti életpálya modell javítása. Célunk eléréséért együttműködést alakítunk ki a különböző társadalmi rétegek között.

A Balaton Art Residency az Alapítványunk (BAR) fő programja, melyet első alkalommal 2018-ban szerveztünk meg Dél-Balatoni Kortárs Alkotóműhely néven. Az kezdeti években csak a magyar művészek között hirdettük meg a programot, de mindvégig egy nemzetközi művészeti műhely létrehozása volt a szemünk előtt. Az Alapítvány 2021-2023 között a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa hivatalos partnerévé vált, ami segítette, hogy további szakmai programokat, és kiállításokat is szervezzünk. A 2022-es évtől kezdődően a BAR a magyar művészeken felül már nemzetközi művészek részvételével került megrendezésre, és rövid időn belül jelentős nemzetközi ismertségre tett szert.

A BAR minden évben lehetőséget nyújt, hogy a már sikeres kortárs művészeti jelentkezők mellett, fiatal tehetségek is kiválasztásra kerüljenek. Célunk, hogy a BAR-on résztvevő művészek között hosszútávú szakmai és baráti kapcsolatok alakulhassank ki. Büszkék vagyunk arra, hogy hazai és nemzetközi kiállítások és művészeti projektek alakultak ki művészeink között. A BAR alapelve, hogy a résztvevő művészeknek minden a kreatív munkához és gondtalan alkotáshoz szükséges feltételt költségmentesen biztosítunk, ezáltal lehetővé téve, hogy anyagi helyzettől függetlenül, bárki jelentkezhessen.

Tevékenységünk során edukációs és kutatási feladatokat is ellátunk, és segítjük a kortárs művészeket a szervezési, menedzsment és vállalkozásszervezési ismereteik fejlesztésében. A résztvevő művészeket minden évben egy már sikeres művész-mentor segíti.

Fontos számunkra a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos feladatkörök lokális támogatása, emiatt munkánk során mindvégig szem előtt tartjuk az ENSZ Környezetvédelmi Programja által 2015 szeptemberében elfogadott nemzetközi Fenntartható Fejlődési Célok (Sustainable Development Goals, SDGs) megvalósulását.

02Közösségi szerepünk

Alapítványunk a művészetszervezési és fejlesztési tevékenységét felhasználva kiemelten közhasznú feladatok megoldásában is részt vesz, úgy mint a súlyosan hátrányos helyzetű – testi vagy szellemi fogyatékkal, mélyszegénységben élők – fiatalok társadalmi integrációjának, életminőségének és szakmai fejlődési lehetőségeinek a javítása.

Közösségi szerepünket az alábbi értékek mentén tervezzük meg és képviseljük:

Fenntarthatóság

Innováció

Hagyomány

Közösségépítés

Önkéntesség

03Megvalósítás

A megfogalmazott célok elérése érdekében szoros együttműködést alakítunk ki a különböző társadalmi rétegek között, beleértve más alapítványokat, a helyi önkormányzatokat és civil szervezeteket, valamint az aktív és tényleges társadalmi szerepvállalásukat fontosnak tartó, felelős vállalatokat is.